Kanal tedavisi pulpanın hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Önceki yıllarda hastalanmış yumuşak diş tabakasıyla karşılaşıldığında tek çözüm çekim iken, günümüzde bu dişleri tedavi etmek mümkündür.
Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Kök Kanalı Tedavisi Neden Gereklidir?
Eğer pulpa dokusu enfektifse, enfeksiyon dişin kök kanal sistemine dağılabilir. Bu kök ucunda iltihabi bir oluşuma (apse) neden olabilir. Apse, dişi çevreleyen dokularda şişliğe neden olan irinin toplanmasıyla oluşan iltihabi bir durumdur.
Apsenin belirtileri donuk bir ağrıdan şiddetli ağrıya kadar değişir ve çiğneme esnasında dişte hassasiyet olabilir. Eğer zamanında kök kanalı tedavisi yapılmazsa enfeksiyon daha çok dağılır ve dişin çekimi gerekebilir.
Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlikde eşlik eder ve diş kısa zamanda kaybedilir.
Kanal Tedavisinin Aşamaları
Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
Daha sonra diş çürüğü temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici diş dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra diş kanal içerisi özel bir diş dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur ve kuron kısmı dolgu, porselen dolgu (inley) ya da kuron kaplama yapılarak tekrar kırılmaması ve çürümemesi için restore edilir.
Bazı vakalarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.
Kanal Tedavisi Uygulanmış Bir Dişin Ömrü Ne Olur?
Eğer tekrar diş enfekte olmazsa ve diş çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu diş dolgusu kullanılabilir. Düzenli diş hekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.
Dental Mikroskop Nedir?
Günümüzde kanal tedavisinde devrim niteliği taşıyan araçlardan biri Dental Mikroskop. Dental mikroskop ile dişi 25 kata kadar büyüterek tedavi edebiliriz. Bu gözümüzden kaçan ve tedavinin başarısını etkileyen pek çok optik faktörü ortadan kaldırır. Çekim endikasyonu konulan pek çok diş bu yöntem sayesinde kurtarılabilir.