Diş Taşı Temizliği Nedir? - Emoji Dent
Diş taşı temizliği; diş ve diş etinin birleşiminde, dişlerin yüzeyinde oluşan, tartar olarak da bilinen tabakaların diş hekimi tarafından özel aletlerle çıkarılması ve temizlenmesi işlemidir. Diş eti çizgisinin üzerinde oluşan tabakalar, diş etlerinde iltihaba yol açarak, hassasiyete neden olabilir ve diş etine zarar verebilir. Bu durum zamanla diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bunlardan en hafifi diş eti iltihabıdır. Kanama ile ortaya çıkar. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli diş taşları, yapısı nedeniyle yiyecek ve çiçekleri kolayca tutabilir. Bu durum, doğru diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı da zorlaştırır. Bakteri oluşumundan dolayı diş taşı, ağız kokusuna sebep olur. Diş taşı temizliği, ağız hijyeninin korunması ve doğru bakım yapılabilmesini kolaylaştırır ve geciktirilmemelidir.

Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Diş taşları temizlenmediği takdirde dişlere, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilir. Uzun süre diş taşlarının temizlenmediği ağızda diş eti iltihabı oluşumu kaçınılmazdır. Şişlik ve kanama ile kendini gösteren diş eti iltihabı, tedavi edilmezse periodontitise (diş eti hastalığı) dönüşebilir. Enfeksiyon diş etinden çene kemiğine ulaşarak dişi çevreleyen kemik dokunun harabiyetine, dişlerin sallanmasına ve dişlerin dökülmesine kadar ilerleyebilir.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Bakteri plağının diş yüzeyinden temizlenmemesi durumunda, diş yüzeyinde, diş taşı (tartar) oluşumu görülebilir. Tükürükteki minerallerin çökelmesi sonucunda başlangıçta yumuşak olan plak, diş taşına dönüşür. Tartar oluşumu genellikle tükürükten kaynaklıdır. Tükürük normalde diş yüzeyini temizleme ve cilalama özelliğine sahiptir, ancak bazı ilaçlar, sigara, yaş ve belirli beslenme alışkanlıkları nedeniyle kıvamı kalınlaştığında, içindeki mineraller çökelme eğilimi göstererek yumuşak yüzeyde tartar tortularının oluşumunu tetikler.

Diş taşı oluşumuna engel olmak için yapılması gerekenler:

• Günde 2 kez, 3’er dakika dişlerinizi fırçalayın.
• Dişlerinizi, dişlerinizin yaklaşık yarısı büyüklüğünde küçük dairesel hareketlerle fırçalayın.
• Sert fırçalama diş hassasiyetine, diş eti çekilmesine ve diş minesinin aşınmasına neden
olabilir. Sadece görünen ön tarafı değil, arka tarafını da fırçalayın.
• Günde en az bir kez diş ipi kullanın. Çünkü diş fırçasının giremediği yerlere diş ipi ile
müdahale edebilirsiniz.
• Ağız içerisinde çalkalama yöntemi ile kullanılan gargaralar çeşitli bakteri ve plakların
oluşumunun önüne geçer ve hatta yok olmasını sağlar.
• Dişlerinizi asla kabartma tozu veya tuz gibi aşındırıcı ürünlerle fırçalamayın. Çizik ve aşınmış
yüzeyler daha fazla plak ve tartar oluşturabilir.
• Yapışkan, şekerli yiyecekler yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanın.
Dişlerinizi hemen fırçalayamıyorsanız, bir bardak su için ve dilinizi dişlerinizin üzerinde
gezdirin.
• Düzenli diş kontrollerine gidin ve düzenli ağız bakımı yaptırın. Diş eti hastalığınız varsa, diş
hekiminizin uyguladığı tedaviye uygun ve tedaviyi ihmal etmeyin.
• Tütün ve tütün ürünlerini tüketmemeye özen gösterin. Bunun nedeni, bu ürünleri kullanan
kişilerde tartar oluşma riskinin daha yüksek olmasıdır.
• Ağzınızdaki bakteri yükünü azaltmak için dilinizi de fırçalamayı unutmayın.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliğinin evde yapılabilecek bir temizlik olmadığı bilinmelidir. Diş taşı temizliği, bir diş kliniğinde bir diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Oluşan tartar, özel el aletleri ve ultrasonik cihaz kullanılarak diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel parlatıcı maddeler ve fırçalarla diş yüzeyi parlatılır. Diş yüzeyinin pürüzlü yapısı azaldığı için yeni plak oluşumu zorlaşır.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ne Yapılmalı?

Diş taşı temizliğinden sonra uymanız gereken birkaç kural vardır. Dişlerinizi temizledikten sonra dişleriniz ve diş etlerinizde hassasiyet oluşabilir. Diş temizliği sonrası bir gün boyunca çok sıcak ve
çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. İşlemden sonra en az iki saat süreyle diş etlerinde renklenmeye neden olan çay, kahve, kola ve sigara gibi ürünler tüketilmemelidir. Diş temizliğine ara verilmemeli, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir.