Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı Büyük Önem Taşıyor
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır. Eğer hamile bir birey iseniz bu bakım daha da önemli bir hale gelir.
Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımını İhmal Etmeyin
Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımını İhmal Etmeyin
Gebe dönemlerde ağız ve diş sağlığı problemleri riski artabilir ve bu sorunlar hamileliğinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Hamilelik sırasında ağzınıza, dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakmanız, sağlıklı bir hamilelik ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanız açısından oldukça önemlidir.
Hamilelik diş sağlığınızı nasıl etkiler?
Hamilelik sırasında vücudunuzdaki değişiklikler dişlerinizi ve diş etlerinizi etkileyebilir. Örneğin:
- Hamilelik sırasında vücudunuzda progesteron ve östrojen gibi bazı hormonların seviyeleri yükselir ve bu yükselme belirli ağız ve diş sağlığı sorunları riskinizi artırabilir.
- Gebelik sürecinde beslenme alışkanlıklarınız değişebilir. Hamilelik sırasında bazı yiyecekleri hamile kalmadan öncekinden daha fazla tüketiyor olabilirsiniz. Yediğiniz yiyecek türleri ve sık yeme alışkanlığı diş sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
- Dişlerinizi hamile kalmadan önceki diş fırçalama alışkanlığına göre daha az fırçalayabilir ve diş ipi kullanabilirsiniz. Bunun sebebi diş etlerinizin gebe dönemde daha hassas olmasıdır. Ayrıca bazı kadınlar için diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak gebe dönemde mide bulantısına yol açabilir.
Bu değişiklikler, hamilelik sırasında aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli diş problemleri riskinizi artırabilir:
Dişlerdeki Çürükler ve Boşluklar
Boşluklar ve çürükler hamileyken dişlerde dikkat edilmesi gereken problemlerden biridir. Boşluklar ve dişlerdeki çürükler dişlerinizin yüzeyindeki küçük, hasarlı alanlardır. Hamileyken, boşluklara sahip olma olasılığınız artar ve çürüğe neden olan bakterileri hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bebeğinize geçirebilirsiniz. Bu, bebeğinizin dişlerinde daha sonraki yaşamda sorunlara neden olabilir.
- Diş eti iltihabı yani Gingivitis, diş etlerinin iltihaplanmasıdır durumudur. Kızarıklık ve şişlik ile kendini gösterir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilir.
- Hamilelik hormonları da diş eti iltihabı riskinizi artırabilir. Hamile kadınların yüzde altmış, yetmiş gibi bir kısmında diş eti iltihabı vardır.
- Belirtiler ve semptomlar şunları içerir:
- Kızarıklık ve şişlik
- Diş etlerinde hassasiyet
- Dişlerinizi nazikçe fırçaladığınızda bile diş etlerinde kanama
- Parlak diş etleri
Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde periodontal hastalığa yol açabilir. Bu da diş etlerinde ciddi enfeksiyonlara ve dişleri destekleyen kemiklerde sorunlara neden olur. Dişleriniz sallanabilir ve diş çekilmeleri gerekebilir. Periodontitis bakteriyemiye (kan dolaşımındaki bakteri) yol açabilir. Bu, acil tedavi gerektiren ciddi bir durumdur. Ayrıca belirtmek gerekir ki sigara da ciddi diş eti hastalıklarının nedenidir. Gebe dönemde hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığı için sigara içmemelisiniz.
Gebelik Tümörleri
Bir diğer problem ise gebelik tümörleridir. Bu tümörler kanser değildir. Diş etlerinde, genellikle dişlerin arasında oluşan yumrulardır. Hamilelik tümörleri kırmızı ve ham görünen ve kolayca kanayan tümörlerdir. Bu tümörlerin oluşmasına dişlerinizde çok fazla plak (dişlerde oluşan bakteri içeren yapışkan bir film) olması neden olabilir. Bu tümörler genellikle doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur. Çok sık olmasa da, diş hekimleri tarafından çıkarılmaları gerekebilir.
Diş Erozyonu
Sabah bulantısı, genellikle ilk birkaç ayda olmak üzere hamilelik sırasında meydana gelen mide bulantısı ve kusmalardır. Eğer sabah bulantısından dolayı çok fazla kusma yaşıyorsanız, dişleriniz çok fazla mide asidine maruz kalabilir. Bu asit de dişlerinizin minesine yani dişlerinizin sert yüzeyine zarar verebilir.
Hamilelikte Ağız ve Diş Problemlerinin Belirtileri Nelerdir?
Diş problemlerine dair herhangi bir rahatsızlığınız veya semptomunuz varsa, diş hekimine danışmanız gerekir. Diş problemlerinin belirti ve semptomları şunları içerir:
- Ağız kokusu
- Gevşek dişler
- Ağız yaraları veya diş etlerinde topaklar
- Dişleriniz arasında yeni boşluklar
- Diş eti çekilmesi veya diş eti çizginiz boyunca irin
- Kırmızı, şiş, hassas veya parlak diş etleri; kolayca kanayan diş etleri
- Diş ağrısı
Ağrınız veya şişmeniz varsa alanında uzman bir diş hekimine başvurmalısınız.Diş hekiminizin diş problemlerini erkenden tespit edip tedavi edebilmesi için hamilelik öncesi ve hamilelik sırasındaki diş kontrolleri önemlidir. Ve düzenli diş temizliği, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur.
Hamilelikte Diş Röntgeni Güvenli Midir?
Diş röntgenini hamilelikte herhangi bir problem taşımaz. Hamilelik sırasında diş röntgeni güvenlidir. Diş röntgeninde çok az seviyede radyasyon kullanılır ve diş hekiminiz sizi ve bebeğinizi radyasyondan daha az zararı almanız için özel bir önlük ve yaka ile üzerinizi örter. Dişleriniz için röntgen çektireceğiniz zaman, hekiminize hamile olduğunuzu veya hamile kalmaya çalıştığınızı söylediğinizden emin olun.
Hamilelikte Diş Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavi gerektiren bir diş probleminiz var ise, diş hekiminizin hamile olduğunuzu bildiğinden emin olmanız gerekir. Diş probleminizin durumuna bağlı olarak, bebeğinizin doğumundan sonra tedavi için beklemenizde fayda bulunur. Hamilelik sırasında güvenli olan tedaviler şunlardır:
- Enfeksiyonları tedavi etmek için ağrı kesiciler ve antibiyotikler gibi ilaçlar kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz hamilelik sırasında sizin ve bebeğiniz için güvenli olan ilaçları size verebilir. İlaçların siz ve bebeğiniz için sorun yaratmayacağından emin olmanız gerekir.
- Lokal anestezi, ağrıyı azaltan veya önleyen bir tedavi yöntemidir. Lokal anestezi, diş dolgusu için ağzınızı uyuşturmak veya diş çektirmek gibi vücudun belirli bir bölümünde kullanılır. Bu ilacın hamilelik sırasında kullanılması güvenlidir.
Hamilelikte Ağız Ve Diş Sağlığı Problemleri Nasıl Önlenebilir?
- Dişlerinizi düzenli bir şekilde florürlü diş macunu ile hassas bir şekilde fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın. Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı plağı çıkarabilir ve dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.
- Kusma nedeniyle dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, antasitler kullanın veya 1 bardak suya 1 çay kaşığı kabartma tozu karışımı ile ağzınızı çalkalayın. Durulama, ağzınızdaki asit miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Antasitler, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan ilaçlardır.
- Hamilelik sırasında bile her 6 ayda bir (yılda iki kez) düzenli diş kontrolü için diş hekiminizi ziyaret edin. Muayenenizde mutlaka diş hekiminize hamile olduğunuzu söyleyin.
- Sağlıklı yiyecekler yiyin ve tatlıları sınırlayın. Sağlıklı yiyecekler arasında meyve ve sebzeler, yağsız et, tam tahıllı ekmekler ve makarna ve az yağlı süt ürünleri bulunur. Tatlıları ve şekerli yiyecekleri sınırlayın ve şekerli içecekler yerine su için. Sağlıklı yiyecekler yemek, size ve büyüyen bebeğinize önemli besinleri vermenize yardımcı olur. Bebeğinizin dişleri hamileliğin 3 ila 6. ayları arasında gelişmeye başlar. Kalsiyum, protein, fosfor gibi besinler ve A, C ve D vitaminleri bebeğinizin dişlerinin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.