Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi - Emoji Dent
Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi


Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Modern beslenme alışkanlıklarının bir parçası olarak tüketilen bazı yiyecek ve içeceklerin yüksek düzeyde asit içermesi nedeniyle dişlerde hassasiyete meydana gelir. Bunların başında ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve tehlike riskinin sanılanın aksine çok daha yüksek olduğu meyve suları gelir. Sıkça tüketilen meyve suları, diş minesini çözen asitli yapılarından dolayı ağız içindeki pH’ı düşürerek daha asidik bir ağız ortamı yaratırlar. Bu sürekli olarak tekrarlandığında, diş minesinde aşınmalar meydana gelebilir ve dişler daha hassas hale gelerek çürümeye yatkın olabilirken asitli içeceklerin içerisindeki şekerler de diş çürümesine neden olabilir. Bakteriler, şekerlerin ağızda kalmasından faydalanarak asit üretebilirler. Bu da diş minesini çözerek yine diş çürümelerine yol açabilir.

Kahveden 100 Kat Daha Asidik!

Meyve suyu içmenin temel vitaminleri ve diğer besinleri almak için pratik bir yol olduğu düşünülse de, bu durum diş sağlığı için geçerli değildir. Meyve suları, çoğu gazlı içecekle aynı pH değerine sahiptir yani kahveden yaklaşık 100 kat daha asidiktir. Dişleri aşındırabilen asit türleri arasına bulunan sitrik asit, meyve sularında da bulunmaktadır. Bununla birlikte meyve suları, meyvelere kıyaslandığında vitamin ve besinlerden yoksundur. Gazlı içeceklerde bulunan ve dişleri çürümeye teşvik eden şeker, meyve sularında bulunan şekerle aynıdır ve bilinenin aksine, meyve suları dişler için asitli içeceklerden daha iyi değildir.

Asit Erozyonu Nedir?

Asitli yiyecek ve içeceklerin diş ile teması sonucunda diş minesi yüzeyinin yumuşamasıyla ortaya çıkan Asit Erozyonu, bu ortaya çıkan asidik yumuşamanın zamanla daha önemli bir aşınmaya ve beraberinde getirdiği diş minesinin kalınlığının azalmasına sorununa yol açarak dişin dokusu, şekli ve görünümünde değişme ve diş hassasiyetine neden olur.

Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Asit Erozyonu Belirtileri Nelerdir?

  • Dişlerde transparanlık.
  • Renk değişikliği.
  • Diş yüzeyinde meydana gelen aşınmalar.
  • Çatlaklar.
  • Çiğneme yüzeyinde boşluk ve çukurlar.
  • Dişlerde hassasiyet.

Diş hekimlerinin önerdiği, asit erozyonu riskini azaltmak için önlemler aşağıdaki gibidir:

  • Asitli gıdalardan sonra ağzı su ile çalkalamak.
  • Şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltmak veya mümkünse tamamen kaçınmak .
  • Florür içeren diş macunu kullanmak ve düzenli diş fırçalamak.
  • Asitli içeceklerin tüketimini sınırlandırmak hatta mümkünse tamamen kaçınmak. Bu önlemler, dişlerinizi asit erozyonu riskinden korumak ve sağlıklı bir gülüşe sahip olmanızı sağlamak için önemlidir.

Meyve Sularının Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Ne Yapılmalı?

Şekeri düşük orandaki meyve sularını tüketmenin yanı sıra meyve suyunuzu yarısı oranında suyla sulandırarak en azından asit ve şeker oranını düşürebilirsiniz. Soğuk içecek tercihlerinin daha çok ayran, kefir gibi süt ürünlerinden yana olması, sade soda veya mineral suyu gibi şeker içermeyen içecekler tüketilmesi; dişlerinizi bu zararlı etkilerden korumanıza yardımcı olup; zamanla oluşacak hassasiyet, çürük ve aşınma riskini ortadan kaldıracaktır. Diş sağlığı için asitli içeceklerin tüketimini sınırlandırmak veya mümkünse tamamen kaçınmak önerilir. İçecek seçiminiz hem sağlığınız hem de dişleriniz için çok önemli bir konudur. İçeceklerinizi dikkatli tüketerek dişlerinizi koruyabilir ve gülümsemenizi sağlıklı kılabilirsiniz.Ayrıca, diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına önem vermek de diş sağlığını korumak için önemlidir.