Pedodonti: Çocuk Diş Hekimliği - Emoji Dent
Pedodonti: Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti: Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti: Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti: Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti: Çocuk Diş Hekimliği


Pedodonti Nedir?

Pedodonti diğer adıyla çocuk diş hekimliği, 0 yaş ile 13 yaş grubu arasında bulunan çocukların süt dişlerini ve daha sonra çıkan daimi dişlerinin uzun vadede sağlıklı olarak korunmasını, çürük oluşumunun engellenmesini vuruk sonucu yaralanma kırılma veya kalıtımsal sebeplerden dolayı dişlerde oluşan sorunların ortadan kaldırılmasını sağlayan diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır. Pedodontist hekimler bu dönemde bebek çocuk ve genç ağız sağlığını korumak ve önleyici tedbirler almaktadır.

Pedodonti Dalı Hangi Tedavileri İçerir?

  • Koruyucu Diş Uygulamaları
  • Çocuklarda Beslenme ve Ağız Hijyeni Eğitimi
  • Süt ve Daimi Dişlerin Restoratif Tedavileri
  • Dental Fobi Tedavileri
  • Yer Tutucu Uygulamaları
  • Koruyucu Ortodontik Tedaviler
  • Süt Dişi Çekimleri
  • Endodontik Tedaviler
  • Kök Ucu Açık Kalmış, Gelişimini Tamamlayamamış Daimi Dişlerin Tedavisi
  • Parmak Emme, Tırnak Yeme Gibi Kötü Ağız Alışkanlıklarının Tedavisi

Koruyucu Diş Uygulamaları Nelerdir?

  • Çocuklarda diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması.
  • Süt ve daimi dişlerin muayenesi ve çürük riski açısından değerlendirilmesi.
  • Şekerli ara-öğün sayısının azaltılması ve uygun beslenme konusunda çocuğun ve ebeveynin bilgilendirilmesi.
  • Ortodontik problemlerin ve parmak emme, emzik kullanımı, tırnak ve s. yeme gibi kötü alışkanlıkların erken tespiti ve önlenmesi.

Fissür Örtücüler

Fissür örtücüler dişlerin çiğneme yüzeylerindeki küçük çatlakların üzerini kaplayan koruyucu bir dolgu yöntemidir. Bu yöntem ile dişlerin çiğneme yüzeylerindeki derin ve dar çatlakları doldurarak bakteri birikimi önlenir ve bununla birlikte çürük oluşumunu engellenir.

Flor Uygulaması

Flor uygulaması, çocuklarda diş yapısının güçlenmesini sağlayan ve aynı zamanda çocukların dişlerinin erken çürümesini önleyen bir tedavi yöntemidir. Yüzeysel olarak uygulanan flor uygulaması 6 ayda bir mutlaka yaptırılması önerilen uygulamalar arasındadır.

Pedodonti Neden Önemlidir?

Diş ve ağız gelişimi bebeklik dönemi ile birlikte her bireyde eşit olarak başlar. Ancak bazı genetik bozukluklar veya kişinin diş yapısındaki bozukluklar, diş ve ağız yapısının kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle diş ve çene yapısındaki bozuklukların tespit edilmesi ve erken tedavi uygulanabilmesi için erken teşhisin önemi oldukça büyüktür. Çocuk diş hekimleri bu noktada bebeklik döneminden itibaren sadece diş yapıları için değil çene ve yüz bölgesindeki kemik gelişimini de yakından takip ederek müdahale edebilmektedir. Bununla birlikte diş yapısında ileriki zamanlarda meydana gelebilecek sorunları da daha kolay ve daha erken bir şekilde teşhis edebilme şansı doğar. Pedodonti uzmanları sadece kemik, çene veya diş yapısı bozuklukları için değil çürük dişler, süt dişleri ve ağız içi bakımı ile ilgili genel kontrolleri de yapar. Çürüğün erkenden önüne geçilebilmesi için çocuklarınızı 6 ayda bir mutlaka kontrole götürmelisiniz.

İlk Diş Hekimi Muayenesine Ne Zaman Gidilir?

İlk süt dişinin sürmesi ortalama olarak 6. ayda başlamaktadır, toplam 20 adet olan süt dişlerinin sürmesinin tamamlanması ise 2,5 yaş civarında olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra, 6 ay-1 yaş arasında yapılması gerektiğini bildirmektedir. Biberon veya emzirme çürüğü benzeri problemlerin önüne geçmek için yapılacak olan bu ziyaret, bebeğin beslenmesi hakkında öneriler ve diş sağlığını korumak için alınacak önlemler açısından önemlidir.