Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunlar Nelerdir?
Ortodontik problemler, diş teli veya diğer diş tedavileri gerektiren problemlerdir. Kişinin ağız yapısını etkileyen ve dış görünüşünü etkileyen ortodonti bozuklukları, çoğunlukla dişlerin ve çenenin gelişim döneminde yanlış konumlanması kaynaklı bozukluklardır. Bu bozukluklar şunlardır;
- Çapraşıklık
- Aralıklı Dişler
- Rotasyonlu Dişler (Dönük Dişler)
- Kapanış Bozuklukları
- Gömülü Dişler
- Eksik Dişler
- İleri Çene Durumu
- Çenelerde Darlık
- Protez Problemleri
- Yarık Damak-Dudak
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunların Nedenleri
Ortodontik bozukluklar; çenelerin ve dişlerin, gelişimsel sorunlarıdır. Bunlara neden olan faktörleri, genetik ve çevresel faktörler olarak, iki ana başlık altında toplanır.
Ortodontik Bozukların Genetik Nedenleri
Çocukların anne ve babadan, önceki kuşak akrabalardan iskeletsel kalıtım sorunu almaları muhtemeldir. Yapılan araştırmalarda alt çene ileriliği olan çocukların 1/3’ünün aynı probleme sahip ebeveyni bulunduğu, 1/6’sının ise kardeşinde de bu problemin görüldüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla çene büyümesi problemleri öngörü sayesinde erken teşhis ve tedavi edilebilir.
Ortodontik Bozuklukların Çevresel Nedenleri
- Ağız Solunumu : Uzun süreli burun tıkanıklığı sebebiyle sürekli ağızdan solunum yapılması, özellikle çocukluk döneminden gelen ortodontik bozukluklarının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. İçeriden destek göremeyen damak, daralmaya başlar ve bununla birlikte çene de daraldıkça, dilin doğru yere yerleşme şansı giderek azalır ve ortadan kalkar. Bu durum alt çeneyi ileri ve aşağı doğru iter ve bu sürekli tekrar eder. Sonuç olarak hem fonksiyon hem de estetik açıdan olumsuz kapanışlar, ortaya çıkararak iskeletsel çene darlıklarına sebep olur. Oluşan bu bozukluklar, ortodontik tedavilerden, üst çene genişletilmesi ile düzeltilebilir.
- Parmak Emme, Dudak veya Dil Emme : Özellikle küçük çocuklar da görülen, dil emme ve parmak emme alışkanlığı, bebeklik döneminde sevimli görünüyor olsa da uzun sürdüğü durumlarda çene ve yüz yapısına kalıcı zararlar verebilecek olduklarından, diş hekimliğinde kötü alışkanlıklar olarak sınıflandırılır.
- Uzun Süren Biberon ve Emzik Kullanımı : En geç, 4 yaşın da kalıcı dişler tamamlandıktan sonra emzik kullanımı bırakılmalıdır. Parmak, dil dudak emme, uzun süre biberon kullanma, ağız solunumu yapmak gibi tüm kötü alışkanlıklardan, çocukları en geç 4 yaşına kadar vazgeçirmek gerekir. Bu yaştan sonra ısrarla devam eden alışkanlıklar, çene yüz gelişiminde kalıcı bozukluklara sebep olmaktadır. Damak kubbesinde derinleşme, üst çene de daralma, diş dizilimin de değişik yönlere kayma şeklin de bozulma, önde dişlerin açık kapanması gibi çeşitli problemler oluşturur. Bu duruma bağlı oluşan ortodontik sorunlara zamanında erken müdahale edilmelidir. Böylece kendiliğinden veya basit tedaviler ile düzelip, kalıcı bozukluk oluşmasının önüne geçilir.
- Süt Dişinin Erken Kaybı : Biberon kullanırken, biberon da devamlı şekerli sıvılar (ballı, şekerli süt ve meyve suları gibi) verilmesi, süt dişlerinin sağında ve solunda iki taraflı biberon çürüklerine neden olacak, bu da erken süt dişi kayıpları ile, diş ve çene gelişimi formunu bozacaktır.
Erken süt dişi kaybı, ortodontik bozukluk oluşmasında önemli bir etkendir. Süt dişleri alttan gelecek olan kalıcı diş için yer tutar ve doğru çıkmalarında önemli bir rol oynar. Erken kaybedildiklerinde, alttan gelecek dişin yerini koruyamadıkları için boşluğu, komşu dişler kayarak daraltır. Yeri daralan kalıcı diş, zamanı geldiğinde olması gereken yerinde çıkamayacağı için ortodontik bozukluğa yol açacaktır ve tedavi edilmelidir.
Bu faktörleri erken teşhis edebilmek için periyodik aralıklarla diş hekiminize görünmek oldukça etkilidir. Diş hekiminiz, patolojileri erken teşhis ile fark etmenizi sağlayarak gerekli olan tedavileri uygular.
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?
Ortodontik Sorunların Nedenleri Nedir?